16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ
16 Ekim 1945’te “Gıda ve Tarım Organizasyonu – FAO” Kanada’da kuruldu. FAO, insanlığın açlık ve gıda güvencesi konularının bilgilendirilmesini, insanların her gün yeteri kadar yiyeceğe sahip olma hakkının var olduğunu savunmaktadır. FAO, Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği yaparak tüketiciyi korumak için belirlenen gıda standartlarının her ülkece aynı olmasını amaçlamaktadır. FAO’nun kuruluşuyla beraber her yıl 16 Ekim günü “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu günde, her yıl FAO tarafından farklı bir tema belirlenmekte ve bu çerçevede gıdaya erişim sorunları, açlık, sürdürülebilir gıda arzı gereklilikleri gibi konularda farkındalık yaratacak çalışmalar yapılmaktadır. Bu sene “Yaşam ve Gelecek İçin Gıda Hakkı” teması ile gerçekleştirilecektir.
Bu özel günde gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme getirilmekte ve dünyadaki açlık probleminin giderilmesi için ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Fakat Birleşmiş Milletler ’in alanında uzman beş farklı kuruluşu tarafından yayımlanan Dünya’da Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu (SOFI) raporu gösteriyor ki 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insan, bir başka deyişle dünya genelinde her on kişiden biri ve Afrika’da her beş kişiden biri açlıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır.
Raporda, milyarca kişi için yeterli gıdaya erişimin hala zor olduğu vurgulanmaktadır. 2023 yılında, dünya çapında yaklaşık 2,33 milyar insan orta veya şiddetli gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı; bu sayı, COVID-19 salgını sırasında 2020'deki keskin yükselişten bu yana önemli ölçüde değişmedi. Bunlar arasında, 864 milyondan fazla insan şiddetli gıda güvensizliği yaşadı ve zaman zaman bir gün veya daha uzun süre yiyeceksiz kaldı.
Herkes için gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmeyi sağlamak amacıyla, hükümetler, özel sektör, çiftçiler, akademi, sivil toplum ve bireylerin daha çeşitli, besleyici, uygun fiyatlı, erişilebilir, güvenli ve sürdürülebilir gıdaların sağlanması için birlikte çalışmaları gerekmektedir.
Kaynaklar
[1]: https://services.tubitak.gov.tr/edergi/yazi.pdf?dergiKodu=4&cilt=38&sayi=524&sayfa=30&yaziid=20180
[2]: https://www.targetder.org/basin/74/16-Ekim-Dunya-Gida-Gunu
[6]: https://www.fao.org/world-food-day/take-action/en
İrem Erginer
İş Güvenliği Uzmanı