23 Yıl Önce Bugün
23 Yıl Önce Bugün
23 yıl önce bugün… Saatler gece yarısı 03.02 göstermekteyken, birçoğumuzun saatlerce sürmüş gibi hissettiği o çok acı 45 saniyeyi, Gölcük Depremini yaşadık. Ülkece şaşkın ve ne yapılması gerektiği konusunda tecrübeli değildik. Bir kısmımız deprem bölgesinde yardım etmek için çabaladı, bir kısmımız günlerce televizyon başında insanların göçük altından kurtarılmalarını bekledi. Birçoğumuz ise günlerce evine giremedi. Bilançoya baktığımızda ise 18 bin canımızı kaybettik, 48 bin kişi yaralandı, 96.796 konut ve 15.939 işyeri yıkıldı ve ağır hasar aldı. Ülke ekonomisi ciddi bir darbe aldı.
Aradan geçen yıllarla birlikte, depreme karşı hazırlık anlamında birçok adım atılsa, özellikle büyük şehirler için kat edilmesi gereken daha çok yol olduğu gözüküyor. İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen “Deprem ve Hasar Kayıp Tahmin Çalışmasına” göre; İstanbul’da olası gerçekleşecek 7.5 büyüklüğündeki yıkıcı bir deprem senaryosuna göre; İstanbul’da çok ağır ve ağır hasarlı bina sayısı 48 bin, orta ve daha üstü hasarlı bina sayısı 194 bin olacak. Bu rakamlara göre; binaların yüzde 22,6’sı yıkılacak, 25 milyon ton enkaz oluşacak, yolların yüzde 30’u kapanacak, 463 içme suyu noktası, bin 45 atık su noktası ve 355 doğal gaz noktası hasar görecek. Toplamda 120 milyar TL yapısal ve yapısal olmayan ekonomik kayıp yaşanacak.
Tüm bu acı senaryo ile karşı karşıya kalmamak için afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları, sismik ve yerbilimleri çalışmaları, mevcut alt yapı ve ulaşım ağının dayanıklılığının arttırılması, afet sonrası toplanma ve barınma alanlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesi, afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirilmesi gibi çalışmaları aktif olarak yürütmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra devletin konu üzerine aktif çalışmaları ile bireysel farkındalığın artması, toplumu afet karşısında doğru hareket tarzını edinmesi konusunda bir refleks oluşturarak, toplum afet bilincinin benimsenmesini sağlayacaktır.
Depreme karşı hazırlıklı olmak için, aşağıdaki durumları kontrol ederek, bireysel olarak yapmanız gerekenlere dair bir yol haritası oluşturabilirsiniz.
- Eviniz, işyeriniz depreme dayanıklı mı?
- Deprem sigortanız var mı?
- “Aile Afet Planınız” hazır mı?
- Evimin / işyerimin içi güvenli mi?
- Deprem çantanız var mı?
- Hiç deprem tatbikatı yaptınız mı?
- Deprem anında ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
- Deprem sonrası ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Afetlerden kaynaklı yaşanan acılarımızı unutmadan ve yenilerinin yaşanmaması için önlemler alarak kendimizi, ailemizi ve sevdiklerimizi koruyabildiğimiz, güvenli yarınlar inşa edebildiğimiz, sağlıklı günler dileriz.
Tez Medikal İş Sağlığı Müdürlüğü
Aylin Şaşmaz Sipahioğlu
İş Güvenliği Uzmanı