BÜYÜK İŞLETMELERDE COVİD TARAMASININ ÖNEMİ NEDİR? DÜZENLİ ANTİJEN TESTİ TARAMASI İLE ULAŞILAN SONUÇ
Coronavirüs pandemisi birçok kişi/kurumu, bununla birlikte birçok iş kolunu olumsuz etkiledi.
Geçen zaman içinde virüsün çok farklı şekillerde ektilere yol açtığını gözlemledik. Covid pozitif olan bazı hastalarda neredeyse hiç belirti görülmezken, bazı hastalar yoğun bakım servislerinde tedavi gördü ve maalesef binlerce kişi hayatını kaybetti. Burada en kritik ve yönetimi zor durum “yayılım hızı” olarak karşımıza çıktı. Bu konuyu aydınlatmak ve yönetebilmek için belirti göstermeyen “taşıyıcı” olarak adlandırılan kişilerin/hastaların tespit edilip gerekli uygulamaların yapılması ve kişinin/hastanın bilinçlendirilmesi , “yayılım hızı” nı yavaşlatmak/yönetmek için en önemli konu halini aldı.
Hem toplum sağlığı hem de yoğun üretim yapılan aktif çalışan kalabalık grupların sağlığını tesis etmek için “taşıyıcı – belirtisi olmayan hasta ” konusu gerçekten çok önemli. İşte tam bu noktada Antijen/PCR testleri kişiye virüsün kendisine etkisi olup olmadığı konusunda bilgi veriyor. Bu testler kişinin vücudunda virüs olup olmadığı belirliyor ve gerekli önlemlerin alınması için imkân sağlıyor.
Özellikle yoğun üretim yapan 7/24 çalışan büyük tesislerde, işin aksaması operasyonel, mali ve yurtiçi yurtdışı hukuki birçok problemi beraberinde getiriyor. Pozitif olan kişi kendisi başta olmak üzere sahada temaslı olduğu birçok kişiyi de istemeden üretimden uzaklaştırıyor. Bir grup çalışanın virüs nedeniyle üretime katılamaması, virüs nedeniyle üretimin belli süre durması, virüse karşı korunma için günlük iş yüküne eklenen pandemi uygulamaları (değişen iş prosedürü-temizlik-kontrol-güvenlik vb..), çalışanın pandemi süreci nedeniyle azalan motivasyonu, gibi birçok alt başlık üretim hızını ve olağan çalışma koşullarını olumsuz etkileyen etkenler.
Üretimin yavaşlaması ya da durması tabi ki en son isteyeceğimiz durum.
Bu problemi hatta kaygıyı engellemek için size gerçekleştirdiğimiz birçok proje içinden seçtiğimiz bir örnekteki sayılarla bilgi aktararak konuyu toparlıyoruz.
Örnek COVİD-19 Tarama Uygulaması:
Çalışan sayısı: 3.900
Ülke: TÜRKİYE
Çalışma biçimi: Tüm Çalışanlara Her Hafta Antijen Testi Uygulaması
Süre: 8 Hafta
Vaka anlatımı Kısa özet:
İlk hafta taramada bulunan pozitif vaka sayısı 44. Bu çalışanların pozitif bulundukları günden geriye doğru 2 gün içinde temaslı oldukları kişi sayısı 350 den fazla, neredeyse fabrikanın %10 u en az 15 gün üretimden uzaklaşmak zorunda kaldı.
Bu çalışanlar arasında orta ve üst düzey yöneticiler az olsa da üretimde 5-10 yıl arası tecrübesi olan çalışan sayısı oldukça fazla. Üretimden uzaklaşmak zorunda kalan her bir çalışanın (sayısal olarak) farklı ölçülerde üretime olumsuz etkisi gerçek.
Üretim sürecinde çalışan sayısında %10 oranında eksilme, taahhüt edilmiş olan birçok üretim sözleşmesinin problemler yumağı haline gelmesi, yeni ve yersiz birçok ek sürecin tekrarlanması demek, gecikme yönetimi nedeniyle oluşan iş gücü kaybı bir yana, maddi hukuki birçok riski de içinde barındırıyor.
Başlangıçta yaşanan tüm olumsuzluklara ve ilave tarama maliyetine rağmen her hafta taramaya ısrarla devam eden bir yönetim anlayışı ile 8. haftada gelinen nokta;
- Pozitif vaka sayısı 5 temaslı kişi sayısı 40 dan az.
Burada sıkı denetimle iyi ayrıştırılan Covid pozitif çalışanlar ve sahada kalanların düzenli kontrolü ne sağladı?
- Yönetilebilir seviyede işgücü kaybı,
- Hedef bazlı üretimde sıfır aksama,
- Gecikme ile oluşabilecek olan tüm olumsuzluklardan kurtulmuş bir çalışma ortamı,
- Psikososyal olarak daha güçlü ve motive bir üretim ekibi
- Düzenli güvenli üretim konforu,
En önemlisi tarama için ayrılan küçük bir bütçe ile kurtulan milyonlarca dolarlık sözleşmeler.
Operasyonel süreçlerde ne yaptık? Ne yapıyoruz?
7.000 kişilik bir fabrikanın Antijen Taraması projesi için,
- Talep geldikten 1 gün sonra fabrikalarda keşif gezisi yapıldı, tarama uygulamalarının gerçekleştirileceği uygun alan belirlendi, gereklilikler tespit edildi.
- Çalışma Alanı 3 gün içinde hazır hale getirildi.
- Tarama hizmetlerinde kesintiye yol açmamak için 7/24 çalışacak şekilde 3 farklı istasyon kuruldu.
- 5 gün içinde 26 kişilik ekip oluşturuldu. Operasyona yönelik biyogüvenlik eğitimleri verildi. Toplam 6 vardiya ile 26 kişilik ekip kesintisiz bir çalışma sağladı.
- Her hafta (Pazartesi-Perşembe) 4 gün kesintisiz çalışmayla 7.000 kişinin taraması gerçekleştirildi.
- Her hafta düzenli yapılan bu çalışma sayesinde vaka sayısında kademeli azalma gözlemlendi.
- Vaka sayısı 7. Haftada ilk haftaya göre %80 (70 den 10 a indi ) azaldı.
- Kişisel koruyucu ekipman olarak her hafta 70 kutu eldiven, 100 adet koruyucu önlük, 100 adet N95 maske, 250 adet 3 katlı maske, yaklaşık 10 litre dezenfektan, 50 adet yüz koruyucu siperlik kullanıldı.
- Hem örnek alma süreci hem testin uygulanması süreçlerinde maksimum hassasiyetle çalışılarak yapılan 70.000 test içinde sadece 2 testin sonucu kontrol testleri sonucu değişti.
Güvenli çalışma ve üretim ortamları için uygulamalı tarama hizmetlerimizle ilgili olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz