Covid 19 ve Aşılanmada Son Durum
Ocak 2020 den beri hayatımızda olan Covid 19 pandemisi son haftalarda vaka sayısında ki artışla yeniden gündemimizde. Bu güne kadar ülkemizde Sinovac aşisi ile başlayan aşılama sürecimizi Biontech ile sürdürdük. Pandeminin yeniden alevlenmesi ile aşılanma tekrar gündeme geldi.
DSÖ Acil Durum Komitesi 8 Temmuzda Covid-19’u görüşmek üzere toplandı. Salgınının "küresel acil durum" şeklinde nitelendirilmeye devam edilmesi yönünde karar aldı.
Toplantıda Covid-19'un Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) kategorisinde değerlendirilmesi yönünde Komitenin tavsiyede bulunduğu ve bu önerinin kabul edildiği bildirildi. Yapılan açıklamada Omicron varyantının alt varyantları BA.4 ile BA.5'in dünya genelinde vaka sayılarında artışı tetiklemeyi sürdürdüğünü vurgulandı.
Sağlık Bakanlığımızın tedarik ettiği Sinovac,Turcovac ve Biontech aşıları hastanelere ulaşmış durumda.
Dünya sağlık örgütü aşılanma durumumuza göre aşı takvimi önerilerinde bulundu, bu bilgiler doğrultusunda aşı takvimimize nasıl devam etmemiz gerektiğini paylaşmak isteriz .
KLİNİK DERNEĞİ'NDEN COVID-19'A KARŞI GÜNCEL BAĞIŞIKLAMA ÖNERİLERİ TABLOSU (10 Temmuz 2022)
SinoVac primer aşı şeması: 0, 1 ve 4. aylarda üç doz
BioNTech primer aşı şeması: 0 ve 1. aylarda iki doz
Primer aşı şeması yarım kalan kişilerin aşılamalarına kaldıkları yerden devam edilmesi, hatırlatma dozlarının primer şemanın tamamlanmasından en erken 3 ay sonra yapılması önerilir.

İVA: İnaktive virüs aşısı
* Bağışıklık yetmezliği olan kişilerin inaktif aşı yerine mRNA aşıları ile aşılanmaları önerilir. Bu kişiler 1 ay arayla 3 dozdan (BioNTech) oluşan primer aşı şemasını tamamladıktan sonra ek dozların sayısı ve zamanlamasının belirlenmesi için İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlarına başvurmaları önerilir.
** Diyaliz hastaları, kalp yetmezliği, ileri akciğer yetmezliği ve siroz.
*İVA ile öncelikle DSÖ Acil Kullanım Listesinde olan ve ülkemizdeki çalışma sonuçları bilimsel kamuoyu ile paylaşılmış olan SinoVac kastedilmektedir.
mRNA aşısının uygulanamadığı durumlarda (aşıya erişmede güçlük, aşı içeriğine anafilaktik tipte alerjik yanıt, kişinintercihetmemesi)kullanılmasıdüşünülebilir. ÜlkemizdeüretilenTurkovacaşısı,yapılanFazIIIçalışmasınınarasonuçları,biliminsanlarındanoluşanbirkomitededeğerlendirilip,Sinovacaşısıilebenzeretkililiğesahipolduğusonucunavarılmasınedeniyle, Acil Kullanım Onayı verilerek kullanıma girmiştir. Daha güçlü öneride bulunabilmek için TurkoVac'ın farklı yaş gruplarındaki etkililik ve güvenlik verilerinin bilimsel kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç vardır.