MEVSİMSEL GRİP ve GRİP AŞISI
Grip, influenza virüslerinin yol açtığı, akut üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları ile başlayan bir hastalıktır.
Gripte klinik tabloda ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme, yorgunluk, bazı kişilerde kusma ve ishal de görülebilmektedir. Ancak klinik tablo hiç belirti vermeyeceği gibi ölümle sonuçlanan ciddi zatürreye de neden olabilir. Kişi hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. Tedavi daha çok şikâyetlerin giderilmesine yönelik olarak düzenlenir. Antiviral tedavide önerilmektedir. Her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkilediği ve 250-500 bin kişinin ölümüne neden olduğu bilinen bu hastalığı önlemede aşıların rolü oldukça önemlidir.
Neden Aşı Olmalıyız?
- Gribin yayılımını engellemek,
- Pandemik gribin ağır seyretme ihtimali olan risk gruplarını hastalıktan korumak, hastalığın şiddetini ve ölümleri engellemek.
- Toplumda verilmesi gereken zorunlu hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini sağlamak amacıyla pandemik aşı uygulanmaktadır.
- Aşı uygulaması genel olarak Eylül-Ekim aylarında yapılmalıdır. Aralık ayından önce yapılmış olması en doğru uygulamadır.
Kimler Aşılanmalıdır?
- Hacı adayları
- Sağlık çalışanları
- Gebeler ile doğum veya düşük yapmış ilk 15 gündeki kadınlar
- 6-59 ay çocuklar
- Diyabet, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlar gibi kronik hastalık nedeniyle risk taşıyan 5-64 yaş grubu kişiler.
- Okul öncesi, ilk ve orta öğretim ve üniversite öğrencileri
- 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlar
- Silahlı kuvvetler mensupları
- Kolluk kuvvetleri (Emniyet, Jandarma)
- 5-24 yaş arası geri kalan tüm nüfus
Aşının koruyuculuğu ne zaman başlar?
Aşıdan 8-10 gün sonra koruyuculuk başlamaktadır.2 hafta sonra tam koruma sağlanmış olur.
Aşı nasıl uygulanır? 10 yaş ve üzerindeki kişilere tek doz olarak uygulanacaktır. 6 ay ve altındaki bebeklere aşı uygulanmaz. Emzirme döneminde aşı yapılabilir.
Gebelikte aşı nasıl uygulanır?
Hayvanlar üzerinde, gerek canlı, gerekse adjuvanlı veya adjuvansız aşılar ile yapılan çalışmalarda gebelik, bebeğin anne karnındaki gelişimi, doğum ya da doğum sonrası gelişimi üzerine doğrudan ya da dolaylı zararlı bir etkiye ilişkin kanıt saptanmamıştır. Aşı 20. haftadan ileri gebeliklerde güvenilirdir. 20. haftadan erken gebeliklerde de herhangi bir istenmeyen etki tespit edilmemiştir. 20. haftadan önceki gebeliklerde ise kişinin yazılı onamı ile aşının uygulanır. Gebeler için adjuvansız aşı temin edilmesi öngörülmüştür. Gebelere adjuvansız aşı uygulamasına Aralık 2009 başlanmıştır.
Aşı kimlere uygulanmaz?
- Daha önce aşı yapıldı ise ve alerji geliştiyse,
- Yumurtaya karşı alerjiniz var ise aşı uygulanmaz.
- Yüksek ateşiniz var ise aşının ertelenmesi gerekir.
Aşının beklenen en sık yan etkileri nelerdir?
Aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, ağrı, morluk vücut kırıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, terleme, titreme, kas ağrısıdır. Ancak bu yan etkiler genellikle aşıdan sonraki birkaç günde içerisinde kendiliğinden düzelir.
Neden her yıl aşı olmak zorundayız?
Grip hastalığının geçirilmesiyle veya aşılama ile oluşan bağışıklık, virüsün yapısında gerçekleşen sürekli değişiklikler nedeniyle kalıcı değildir. Aşılanan veya hastalığı geçiren bireyler bir sonraki grip mevsiminde hastalığa tekrar yakalanabilir. Ayrıca, virüsün yapısı değiştiği için, takip verilerinden elde edilen bilgilere göre aşı içeriği her yıl yenilenmektedir. Bu nedenle mevsimsel gripten korunmak için her yıl aşı olunması gerekir.
Grip nasıl bulaşır? Bulaşı nasıl engelleriz?
Grip (influenza) virüsü damlacık yoluyla bulaşır. Öksürüp hapşıran kişi, virus içeren çok sayıda damlacığı etrafa yayar. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalık bulaşır. Bu nedenle gripli bir kişi virüsü etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille, mendil bulamıyorsa kolları ile kapatmalıdır. Ellere hapşırmak en tehlikeli olanıdır. Ellere bulaşan virüs buradan dokunulan her yere yayılır. Gripli kişi sık sık ellerini yıkamalıdır. Su ve sabun bulunamadığı durumda el antiseptikleri ile eller ovalanarak da temizlik sağlanabilir.
Gribin toplumda yayılmaması için, virüsün en çok saçıldığı hastalığın ilk günlerinde, okula, işe gidilmeyip evde istirahat edilmelidir. Ev halkını korumak için eller sık sık yıkanmalı, oda havalandırılmalıdır. Özellikle yakınında hastalığın ağır seyretme riski olan kişiler varsa hasta kişinin maske takması yararlı olacaktır. Maske, ağız ve burunu tam kapamalı, ıslandığında değiştirilip eller yıkanmalıdır.
Tez Medikal İş Sağlığı Müdürlüğü
Uz. Dr. Rezan Harman Günerkan
Enfeksiyon hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Grip aşısı hakkında bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Mail; info@portclinic.com.tr
Tel; 0530 875 94 07