Otobüs Kazaları
Son günlerde şehirlerarası yolculuk yapan yolcu otobüslerinden peşi sıra kaza haberleri gelmekte ve bu kazalarda hayatını kaybeden veya yaralanan birçok kişi olduğu görülmektedir. Bu sebeple, olası trafik kazalarının önlenebilmesi için bazı temel hususları hatırlatmak istiyoruz.
- Çalışma Süreleri: Genel olarak trafik kazalarının oluşmasındaki en önemli faktör sürücünün yorgun olmasıdır. Bu durum sürücüde dikkat ve konsantrasyon dağınıklığı yaratarak sürücünün sürüş esnasında güvenilir hareketler yapmasını azaltır ve trafik kazalarının oluşmasına sebep olur. Bu nedenle sürücüde yorgunluğa sebep olabilecek durumlar ortadan kaldırılmalı; sürücünün çalışma ve dinlenme saatleri kanunlara uygun olacak şekilde düzenlenmelidir.
18.07.1997/23053 Karayolları Trafik Yönetmeliği Araç Kullanma ve Dinlenme Sürelerine Uyma Mecburiyeti ve Denetleme Esasları 98. maddesine göre “Ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dâhil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır. Bu şoförler en fazla 6 günlük araç kullanma süresinden sonra 1 günlük hafta tatilini kullanmak zorundadırlar. Hafta tatili en az 24 saattir. Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahate çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir. Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar. Hareket halindeki bir araçta, feribotta veya trendeki bekleme süresi ile araç kullanılmadan geçen süre, başka iş olarak addedilemez. Alınan molalar günlük dinlenme süresi olarak sayılmaz.” denilmektedir.
- Araçların Bakım ve Kontrolü: Trafik kazalarının oluşmasında en önemli faktörlerden bir diğeri de uygun olmayan araçların kullanılmasıdır. Trafik kazalarına sebep olunmaması için; kullanılan araçları periyodik kontrol ve bakımlarının zamanında ve eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir. Hava koşullarına ve yol güzergahına göre sağlam ve çalışır durumda ekipman bulundurulmalıdır. Tüm araçlarda mevsim koşullarına uygun lastik kullanılmalıdır.
- Yetkinlik: Kullanılan araca uygun ehliyeti olmayan kişiler, ilgili araçlarda sürücü olarak görevlendirilmemelidir. Sürücülerin uzun yol ve gece sürüş konusunda deneyimli olması gerekmektedir.
- Trafik Kuralları: Sürücülerin tüm trafik kurallarına uyması gerekmekte olup, trafik uyarı ve işaretleri ve hız limitleri konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Sürüş esnasında cep telefonu kullanımı gibi dikkat dağıtıcı davranışlardan kaçınılmalıdır.
- Sağlık Durumu: Sürücülerin genel ve anlık sağlık durumları araç kullanmaya uygun olmalıdır. Gerekli hastalı hallerinde araç kullanılmamalıdır.
- Yolcu Durumu: Araç kapasitesinden fazla yolcu alınmamalı, yolcuların sürücünün dikkatini dağıtacak davranışlarda bulunması engellenmeli ve tüm yolcuların emniyet kemerlerinin takılı olduğundan emin olunmalıdır.
Kazasız ve sağlıklı günler dileriz.