Çatı Güvenliğine ve Çatı Çökmelerine Dikkat…
Çatı Güvenliğine ve Çatı Çökmelerine Dikkat…
Kar yağışları yapılarda ilk etkisini çatılarda göstermekte, özellikle biriken kar kütleleri çatı yapısını ciddi ölçülerde zorlayabilmekte ve çatıların dayanıklılık durumlarına bağlı olarak çökmeler yaşanabilmektedir.
Çatının kar yüküne dayanımına;
ü Çatının şekli, eğimi,
ü Çatı yüzeyinin pürüzlülüğü,
ü Çatıda bulunan yapısal engeller,
ü Yapının rüzgâr alma durumu,
ü Yapı-çatı arası ısı geçişi,
ü Çatının güneş alma durumu gibi parametreler etki etmektedir.
Artan kar yağışı ile birlikte kar birikmesinden dolayı taşıdığı yük miktarı artmakta olan çatıların yükü kaldırabilmesi için önerilen çözümlerden biri çatılar üzerinde kar birikmesinin önlenmesidir.
- Bu nedenle yağışların yoğun yaşandığı kış mevsimi öncesi çatı oluklarının mutlaka bakımları yapılmış olmalı ve oluklarda bir tıkanma olmadığına ilişkin kontroller düzenli olarak sürdürülmelidir.
- Çatı taşıyıcı sisteminde bükülme, kopma, ezilme, paslanma ya da eksiklik tespiti varsa gerekli yapı statiğini korumak amaçlı gerekli önlemler alınmalı, çatı sistemleri ile ilgili bakımlar aksatılmamalıdır.
- Çatı bağlantılarının düzenli olarak kontrolleri sağlanmalı, eğimli çatılarda meydana gelen düzleşmeler ise giderilmelidir.
- Özellikle düz çatılar başta olmak üzere, çatılarda göllenme konusunda da duyarlı olunmalı, çözülmenin sebep olacağı potansiyel göllenme sorunları için sık sık kontrol edilmelidir.
- Öncelikle çatıda biriken karın minimum seviyede tutulabilmesi için yağış yoğunluğuna bağlı olarak belirlenmiş periyotlarda düzenli olarak temizliği sağlanmalıdır.
- Çatı temizliği esnasında yüksekte çalışma kurallarına azami özen göstermeli ve gerekli güvenlik önlemleri alınarak buzlanmanın getirdiği kayma/düşme riskleri doğru şekilde bertaraf edilmelidir.
- Çatı temizliği yapılırken zeminde alan sınırlaması yapılması kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- Bina oluğundaki suyun akışının sağlanamaması ve olukta su bulunması, zamanla çatı dayanımı ile ilgili problemlere yol açabilecektir. Eriyen kar sularının serbestçe yağmur kanallarına gittiğinden emin olunmalı, kar erimesinden sonra yağmur oluklarındaki suyun gece-gündüz ısı farkından donabileceği, ertesi gün eriyecek kar sularının donmuş yağmur oluklarından akamayarak taşma ve göllenmelere neden olabileceği unutulmamalıdır.
- Bütün bunların yanı sıra yağmur oluklarından ve çatı kenarlarından sarkan buzlar da üzücü olaylara sebebiyet verebilecektir. Bu nedenle gerek yağmur oluğundan gerekse çatıdan aşağıya doğru sarkan buz sarkıtları temizletilmeli, sarkıtlar temizlenene dek bölgedeki yaya trafiği engellenmelidir.
Yoğun kar yağışının söz konusu olduğu ve yukarıda yer alan önlemlerin sağlanamadığı durumlarda özellikle depo, sundurma gibi alanlara dikkat edilmeli, bu alanların kullanımı olanaklar elverdiğince sınırlandırılmalıdır.
Sağlıklı Günler Dileklerimizle,
Eğitim Denetim Grup Başkanlığı