Hayvan Kesimi, Temizliği ve Et Hazırlama İşi Yapanlar için Sağlık ve Güvenlik Önlemleri
Sağlık Kontrolleri
• Çalışanın kişisel sağlığı iyi durumda olmalıdır. Çalışanın sağlık durumu çalışmasına uygun değil ise, tehlike oluşturabilecek durumlar değerlendirilmelidir.
• Hayvan kesimi, temizliği ve et hazırlama işi yapan kişilerin tetanos aşısı olması gerekmektedir. Çalışanların son 5 yıl içinde tetanos aşısı olma durumu kontrol edilmeli, aşısı eksik olanların aşıları tamamlanmalıdır.
• Hasta görünen hayvanlara temas edilmemeli ve hemen veterinere başvurulmalıdır.
• Hayvanlardan geçebilecek hastalıklara karşı bilgi sahibi olunmalıdır. Ör: Şarbon, brusella, leptospiroz…
Acil Durum ve İlk Yardım
• Çalışanlar acil durumda yapılacaklar ve ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
• İlk yardım malzemeleri kolay ulaşılabilecek alanlarda bulundurulmalıdır.
Çalışma Ortamı
• Zemin kayma ve düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplı olmalı ve zeminler düzenli olarak kontrol edilmelidir.
• Tüm alan düzenli olarak havalandırılmalıdır.
• İklimlendirme cihazları kullanılıyor ise düzenli olarak bakımları yapılmalıdır.
• Çalışma alanında sıcaklık, nem ve koku rahatsız etmeyecek düzeyde tutulmalıdır.
• Tüm alanlar yeterli şekilde aydınlatılmalı ve aydınlatmaların çalışır halde olması sağlanmalıdır.
• Çalışma alanında soğuk hava deposu var ise buzlanma konusunda önlem alınmalıdır.
• Çalışma ortamında sigara içilmemelidir.
• Çalışanlar, işlerini bitirdikten sonra bütün malzemeleri yerlerine yerleştirmelidir.
• İşyerinde kullanılan kablolu aletler takılma veya düşmeyi önleyecek şekilde bulundurulmalıdır.
• Çalışma ortamı, çalışanların faaliyetlerini kısıtlamayacak şekilde tasarlanmış ve uygulanmış olmalıdır.
• Bütün makinelerin etrafında çalışma için yeterli alan bulunmalıdır.
Makine ve Alet Kullanımı (Kesici doğrayıcılar, kıyma makineleri, şerit testereler vb.)
• Hayvan kesimi, derinin yüzülmesi, etin kemiklerden ayrılması ve etin doğranması uygun bıçaklar ve araçlarla güvenlik koşullarında yapılmalıdır.
• Kesici ve delici nitelikteki alet veya ekipmanlar açıkta bulundurulmamalı ve koruyucu içerisinde muhafaza edilmelidir.
• Bütün makinelerde gerekli sağlık ve güvenlik işaretleri bulunmalıdır.
• Kesici veya delici alet veya ekipmanlar uygun aralıklarla, kullanım öncesi ve sonrasında kontrol edilmelidir.
• Bu tür alet veya ekipmanlar kullanıldıktan sonra yerlerine kaldırılmalı ve yetkisiz kişilerin kullanımı engellenmelidir.
• Bu alet veya ekipmanların tasarım amaçlarına uygun yönde kullanılıp, kullanılmadığı kontrol edilmelidir.
• Çalışanların kesici ve/veya delici nitelikteki alet ve ekipmanlardan zarar görmemeleri için uygun nitelikte eldiven ve önlük kullanmaları sağlanmalıdır.
• İçerisinde döner aksamları bulunan elektrikli aletler ile yapılan çalışmalar sırasında gerekli önlemler alınmalıdır.
• Kullanılan alet ve/veya ekipmanların bakım ve periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
Kişisel Koruyucu Donanım
• Çalışanlar uygun iş kıyafeti ve kişisel koruyucu donanım (eldiven, çelik örgülü eldiven maske, bone, gözlük, önlük) kullanmalıdır.
Hijyen
• Her işlem bitiminde eller ve kollar sabunla yıkanmalıdır.
• Ellerde açık yara var ise tek kullanımlık eldiven kullanılmalıdır.
• Çöpler sızdırmayacak bir şekilde sağlam torbalara toplanmalı ve ağızları bağlı olarak bulundurulmalıdır.
• Atıklar düzenli olarak ve uygun şekilde toplanmalıdır.
• Çöp kutuları her boşaltmadan sonra dezenfekte edilmelidir.
• Et ve kanın uygun şekilde alandan bertaraf edilmesi sağlanmalıdır.
• Düzenli olarak haşere kontrol yapılmalıdır.
• Sterilasyon amaçlı kullanılan araç ve malzemelerin kullanım talimatları hazırlanmalıdır.
• Çalışma esnasında kullanılan tüm aletler, kullanım sonunda uyun şekilde temizlenmelidir.
• Tüm alet ve gereçlerin kullanımında gerekli hijyen şartları sağlanmalıdır.
• Bütün bölümlerdeki yerler, planlı olarak günde birkaç defa temizlenmelidir.
• Temizlikten sorumlu kişiler belirlenmeli ve temizlik yapacak çalışanlar çalışma şekilleri ve güvenlik tedbirlerine dair bilgilendirilmelidir.
Elektrik
• Kaçak akım rölesi ana elektrik hattına bağlanmalıdır.
• Tüm sigortaların korunaklı yerlere konulması sağlanmalıdır.
• Tüm elektrik tesisatının bakım ve kontrolleri düzenli olarak, yetkili kişi/ kurumlar tarafından yapılmalıdır.
• Açıkta kablo bulunmamalı, prizler sağlam olmalı ve düzenli olarak kontrolleri sağlanmalıdır.
• Elektrikli ekipmanlar düzenli olarak kontrol edilmeli, arızalı ekipmanlar kullanılmamalıdır.
• Elektrik ve sigorta kutularına yetkisiz kişilerin erişimi engellenmelidir.
Elle Taşıma
• Ağır yükler ya da sabit olmayan ağırlıklar kaldırılmamalı, ağır yüklerin kaldırılmasında caraskal vb. aletler kullanılmalıdır.
• Yüklerin itilmesi- çekilmesi ya da kaldırılması için uygun ekipmanlar sağlanmalıdır.
Ergonomi
• İşe başlamadan önce ısınma hareketleri yapılmalı, her saat başında veya gerektiğinde kısa molalar verilmelidir.
• Çalışma ortamı, çalışma duruşları ve şekillerinde ergonomi prensipleri dikkate alınmalıdır.
Eğitim ve Bilgilendirme
• Çalışanlar yaptıkları iş konusunda ve güvenli çalışma talimatları konusunda bilgilendirilmelidir