6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Değişiyor mu?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM’ye Sunulmuştur
25.11.2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” verilmiştir.
Kanun teklifinde;
İşyeri Hemşiresi tanımı, Diğer Sağlık Personeli olarak değiştirilerek; “İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, diğer sağlık personeli belgesine sahip ebe, hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknikeri, acil tıp teknisyeni, çevre sağlığı teknikeri veya çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olan kişiler” olarak tanımlanmıştır. Böylece Kanun teklifi ile birlikte ebe, acil tıp teknikeri ve çevre sağlığı teknikeri de Diğer Sağlık Personeli tanımına eklenmektedir.
Bilindiği gibi 6331 sayılı Kanunun 8. Maddesinin 2. fıkrasında; “İşverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirler ve işverene yazılı olarak bildirir. Eksiklik ve aksaklıkların düzeltilmesinden, tedbir ve tavsiyelerin yerine getirilmesinden işveren sorumludur. Bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri acil ve hayati tehlike arz etmesi, meslek hastalığına sebep olabilecek ortamların bulunmasına rağmen işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması hâlinde, bu durum işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanınca, Bakanlığın yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine, yoksa çalışan temsilcisine bildirilir. Bildirim yapmadığı tespit edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi üç ay, tekrarında ise altı ay süreyle askıya alınır.” hükmü bulunur.
Kanun teklifinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanına ilave olarak OSGB tarafından da Bakanlığın yetkili birimine bildirim yükümlülüğü getirilmiştir. Bildirimlerin yapılmaması durumunda OSGB yetki belgesinin altı ay, tekrarında ise bir yıl askıya alınacağı belirtilmektedir.
Ayıca; Kanun kapsamında sağlık raporları, 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iş yerleri için aile hekimleri ve kamu sağlık hizmeti sunucularının yanı sıra ÇASMER'lerden de alınabilecektir.
10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işyerinin bağlı bulunduğu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundan hizmet alarak da yürütebileceklerdir.
Kanun Teklifinin tam metnine BURADAN ulaşabilirsiniz