Ramazanda Beslenme
RAMAZANDA BESLENME
Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az iki ana öğün ve bir ara öğünü tamamlamak ve özellikle sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi yaklaşık 14-15 saat olan açlık süresini yaklaşık 22-24 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken düşmesine ve buna bağlı olarak günün verimsiz geçmesine neden olacağı gibi iftarda aşırı yemek yemeğe yönelteceği ve buna bağlı olarak ta çeşitli sağlık sorunlarının yaşanabileceği unutulmamalıdır.
Sahurda ağır yemeklerden uzak durulmalı kahvaltılık çeşitlerinden yararlanılmalıdır. Zeytin veya tuzlu peynirlerin sonradan susatabilecekleri unutulmamalıdır. Az tuzlu beyaz peynir, kaşar peyniri, lor peyniri gibi peynir seçeneklerinden biri, haşlanmış yumurta, söğüş sebzeler, 2-3 dilim tam buğday veya tam tahıl ekmeği,1-2 adet ceviz, sindirim sıkıntısı yaşamamak için 1 bardak kefir veya probiyotikli yoğurt, 3-4 bardak su içmek yeterli olacaktır. Mümkünse yedikten hemen sonra yatılmaması gerekir.
İftar ise az çorba veya az kahvaltılık çeşitleri ile açıldıktan sonra, yemeğe 15-20 dk ara verip , daha sonra bir etli sebze yemeği veya sindirimi kırmızı ete göre daha kolay olduğundan 1 porsiyon balık, tavuk, hindi eti gibi bir ana yemekle devam etmek, yanında az zeytinyağlı bir salata, cacık-ayran-yoğurt-kefir seçeneklerinden birini tercih etmek, 1-2 dilim tam tahıl ekmeği yemek, illa ki ramazan pidesi yenilecekse 1 avuç içi kadar yemek, yemekten 1-1,5 saat sonra meyveden oluşan bir ara öğün yapmak, çok tatlı istenildiğinde de sütlü tatlıları tercih etmek bu esnada bol bol su içmek sağlıklı ve formda bir ramazan geçirmenize neden olacaktır.
''GÜNDE EN AZ 2-2,5 LİTRE SU TÜKETİLMELİ''
Su yaşam için elzemdir ve vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle iftar- sahur arasında en az 2-2,5 litre (10-12 su bardağı) su içilmelidir. Çay-kahve veya asitli içeceklerin suyun yerini tutmadıkları gibi diüretik oldukları da unutulmamalıdır.
Dyt. Nilay Cansever
Beslenme ve Diyet Uzmanı